Encara que de facto i provisional, aquesta setmana naixerà l’Estat Català

Lliures, aquí i ara – Entre dimecres i dijous del Parlament sorgirà la Catalunya independent – El que passarà després dependrà de la tenacitat i resistència de governants i ciutadans per resistir els embats de Madrid.

L’objectiu central del moviment ciutadà que a partir de la consulta d’Arenys de Munt del 13 de setembre de 2009 va donar volta el panorama polític català en forma completa, serà una realitat aquesta setmana, finalment. Quan el Parlament aprovi la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat, desconnectarà l’endoll que ens subjecta a l’ordenament jurídic espanyol.

En forma provisional, pendent del resultat del 1r d’octubre, el Parlament de Catalunya es convertirà en l’únic representant de la sobirania dels catalans, i establirà un marc jurídic nou, independent d’Espanya, que servirà per celebrar el referèndum amb garanties, per una banda, i per assegurar una transició ordenada a la nova república, si aquesta és la decisió dels catalans, per l’altra. Serem, de facto, independents.

D’aquesta manera, el Parlament acabarà amb l’estat d’excepció en el qual estem sotmesos des de 2010, quan el Tribunal Constitucional, sota les ordres del PP i el PSOE, va dinamitar l’arquitectura institucional de l’Estat. Des de llavors, Catalunya ha estat l’única comunitat autònoma subjecta a un Estatut no aprovat en referèndum, sinó imposat per un tribunal polititzat, amb integrants amb mandat caducat o morts. Amb aquesta sentència. l’estat de dret forjat pels constituents de 1978 va saltar pels aires. Ja no existeix.

Alliberats doncs del pacte constitucional de la Transició, Catalunya té tota la legitimitat per autodeterminar-se. L’aprovació de les lleis del Referèndum i d’Transitorietat serà un exercici clar del dret d’autodeterminació, que no depèn de cap reconeixement extern, sinó de l’aplicació efectiva de la voluntat plasmada en el nou marc legal propi i independent.

La resposta de l’Estat està guionada des de fa temps. Plouran les suspensions i inhabilitacions, però la desconnexió del marc legal espanyol i l’establiment d’un de propi implica -necessàriament- que ni el TC ni cap instància de l’Estat espanyol tindran ja jurisdicció a Catalunya.

A partir d’aquesta setmana tot es redueix a la tenacitat i capacitat de resistència dels governants i ciutadans de Catalunya per rebutjar a peu ferm les mesures repressives que pugui intentar l’Estat. Per això serà crucial una mobilització massiva a la Diada de l’11 de setembre i una participació elevada el 1r d’octubre. Això sortirà bé si Catalunya demostra -en si mateixa, a Espanya, a Europa i al Món- que realment va desconnectar, que exercirà l’autodeterminació i que s’aplicarà el resultat del referéndum.-

crc

Quant a El Vell Blues

Però hem viscut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa, perquè seguíssiu el recte camí d'accés al ple domini de la terra.
Aquesta entrada ha esta publicada en Independència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.